2008. február 6., szerda

Zsírégetés: jobb az enyhe edzés?

Koppenhágai kutatók újabb ismeretekkel árnyalták a mozgás közben történő zsírégetésről kialakított képet. Megállapították, hogy mozgás közben a zsírégetés a szív- és érrendszer, az idegrendszer, az endokrin rendszer és az izom anyagcseréjének összehangolt működése révén valósul meg.

Az edzés vagy bármilyen más fizikai munkavégzés során az izmok számára az elsődleges energiaforrásként a zsírok és a szénhidrátok szolgálnak. Úgy tűnik, hogy amikor enyhe edzést végzünk, akkor a szervezet inkább a zsírokat égeti el, mint a szénhidrátokat, azonban a munka intenzitásának növekedése esetén egyre nagyobb arányú lesz a szénhidrátok égetése. Az azonban eddig nem volt ismert, hogy mindez az izom tulajdonságai miatt következik be, vagy egyéb szabályozó rendszerek okozzák.

A Koppenhága Egyetem kutatói Dr. Jørn W. Helge vezetésével a fokozódó fizikai terhelésre bekövetkező izomanyagcsere változásokat vizsgálták. 9 egészséges önkéntes segítségével egy egylábas tesztet végeztek 25, 45 és 85%-os terhelés mellett. Azt tapasztalták, hogy amikor viszonylag kevés mennyiségű izom dolgozik, és a vérellátás nincs korlátozva, akkor a munka intenzitásának emelkedésekor nem figyelhető meg eltolódás a zsírok helyett a cukor felhasználásának irányába.

"Úgy tűnik, hogy a szervezet munkára adott reakciója az, ami befolyásolja, hogy az izmok főleg zsírokat vagy szénhidrátokat éget el. Ez részben magyarázatot ad arra, hogyan következik be például futás közben a holtponton történő átesés, vagy tanácsot adhat fogyókúra miatt végzett testedzéshez. A folyamat alaposabb megértése egy napon talán olyan szerek kifejlesztéséhez is hozzájárulhat, melynek segítségével még igen intenzív munkavégzés esetén is a zsírok égetése dominálhatna." - fejtette ki Dr. Helge.

Nincsenek megjegyzések: