2008. január 25., péntek

Megfelelő pulzusszám és változatos terhelés

Míg bizonyos mozgásformák a szívet és a keringési rendszert erősítik és fogyasztanak, más edzésmódok inkább izmot építenek és formálják az alakot. Ha zsírégetésre törekszel, ismerned kell az ezzel kapcsolatos tényeket és tévhiteket.

Fontos a megfelelő pulzusszám
A zsírégetés legeredményesebb módja bizonyítottan a rendszeres, kitartó mozgás. Ez lehet súlyzózással kombinált aerobikóra, a lényeg a megfelelő pulzusszám elérése és megtartása.
Pulzusod legmagasabb lehetséges értékét úgy kapod meg, ha 220-ból kivonod az éveid számát. Ha ennek az értéknek a 65–75 százalékát éred el, akkor zsírt égetsz, ha 75–85 százalékát, akkor az állóképességedet fejleszted. Ezt edzés közben pulzusmérő órával ellenőrizheted.
Honnan tudhatod, hogy a tested zsírt égetett? A legfontosabb támpont a súlyvesztés gyorsasága.
Ha hetente egy kilónál többet fogysz, biztos lehetsz benne, hogy az elvesztett súly 60 százaléka vízből és izomból állt. Ez nem jó, mivel az izomtömeg csökkenése és az anyagcsere lelassulása miatt a szervezeted a korábbinál is kevesebb kalóriát használ fel majd a jövőben az edzések során.

Változatos terhelés
Az élénk ütemű gyakorlatok megemelik a pulzust, ezáltal sok kalóriát és zsírt égetnek el. A súlyzózás hatására viszont a zsírégetést a szervezet akkor is folytatja, ha már abbahagytad az edzést. A munka során érdemes váltogatni a gyakorlatok intenzitását. A szervezeted ugyanis a lazább szakasz alatt is ugyanolyan ütemben folytatja a zsírégetést. Ráadásul így sokkal több kalóriát veszítesz, mintha végig egyforma terheléssel edzenél.
Egyél étkezés előtt! Ha teljesen üres hassal edzel, nem zsírt égetsz, hanem a szénhidráttartalékaidat meríted ki.
Futás vagy súlyzós edzés előtt két-három órával ezért mindenképpen érdemes beiktatnod egy kiadósabb étkezést.
Ha sportolás után zsírtartalmú táplálékot (vörös húsok, olajos magvak, sajt, olajban sült dolgok) eszel, akkor viszont hiába dolgoztál.
Edzés után fogyassz inkább fehérjét, nyers, illetve párolt zöldségeket, és ne feledkezz meg az elvesztített folyadék pótlásáról sem!

Nincsenek megjegyzések: